Begeleiding & dagbesteding

 

De begeleiding

De begeleiding op de zorgboerderij bestaat uit de zorgboerin en 3 vrijwilligers. Dankzij hun inzet is het mogelijk om iedere deelnemer persoonlijk te kunnen bieden wat nodig is. De zorgboerin is activiteitenbegeleidster (spw-4) en sociaal pedagogisch hulpverleenster (HBO) en heeft vele jaren ervaring in de gezondheidszorg.

Om deel te kunnen nemen aan de activiteiten op de zorgboerderij heeft u een indicatie begeleiding groep nodig. Ook kunt u een indicatie individuele begeleiding aanvragen voor begeleiding thuis of begeleiding met behulp van een paard (paardencoaching). Deze indicatie(s) kunt u aanvragen bij uw gemeente of bij CIZ. U ontvangt dan een WMO of WLZ (ZIN of PGB) indicatie.

 
 

Doelgroep

De zorgboerderij is voor volwassenen en ouderen die ondersteuning nodig hebben bij het invullen van een zinvolle dag. Dit o.a. als gevolg van dementie, psychische, verstandelijke of lichamelijke problemen.

Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de deelnemer en de activiteiten worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur en doelstellingen.

Het aantal bezoekdagen kan per deelnemer verschillen. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheden, persoonlijke wensen en ook de vergoeding kan een rol spelen.

Bij het opstarten begonnen we met 1 dag in de week met het begeleiden van 2 deelnemers. Dit is uitgegroeid naar 4 dagen in de week en er is nu plaats om per dag 6 tot 8 deelnemers te ontvangen.

De laatste jaren werken we met een gemengde groep deelnemers. We kijken of de deelnemer in de groep kan functioneren en niet zo zeer naar zijn/haar ziektebeeld. Dit werkt tot nu toe erg positief en stimulerend en geeft meer dynamiek in de groep.

Doelen dagbesteding

Voor de deelnemers kunnen de volgende doelen nagestreefd worden:

  • Sociale contacten door gezellig samen te zijn met andere deelnemers

  • Meegenieten van al het mooie wat de boerderij te bieden heeft

  • Rust en ruimte maar ook druk bezig zijn

  • Ondersteunen van de zelfredzaamheid

  • Nieuwe vaardigheden aanleren en/of in stand houden

  • Afwisseling in dagelijks ritme

  • Het algemeen welzijn bevorderen

  • Ontlasten van de mantelzorg

 
 

Dagindeling

Bij aankomst op de zorgboerderij drinken we eerst gezamenlijk koffie, daarna heeft ieder min of meer zijn eigen vast dagprogramma. Sommige deelnemers vinden het alleen al fijn om rond te lopen en te genieten van het buitenzijn, de dieren en de omgeving. Gezelligheid, de onderlinge contacten en het samen dingen doen zijn ook heel belangrijk. Er wordt een wisselend programma aan activiteiten aangeboden. Deze activiteiten kunnen afhankelijk zijn van het seizoen, de individuele mogelijkheden en wensen. Activiteiten die deelnemers kunnen doen zijn o.a. dieren verzorgen, mest scheppen, stallen schoonmaken, gras maaien, paden en erf vegen, moestuin en tuin onderhouden, onkruid wieden, snoeien, hout zagen, mozaïeken, tekenen, schilderen, hout branden, hout bewerken, groenten snijden, bloem schikken, keramieken

Tussen de middag eten we gezamenlijk een maaltijd.

Voor vertrek drinken we koffie of thee als afsluiting van de dag.

Koffie & thee drinken en de meeste andere creatieve activiteiten vinden plaats in onze aanbouw “Het Atelier”, we eten s middags in de gezamenlijke woonkeuken. In de werkplaats in de loods kan men houtzagen, schilderen etc.

Voor de rokers is er een gezellig ingericht tuinhuis “Het Rookpieeltje” met verwarming

Het vervoer van en naar de boerderij regelen we zodra we weten wat de mogelijkheden van de deelnemer zijn; eigen vervoer, buurtbus, vervoer vanuit de zorgboerderij, taxicom

 
 
download.jpeg
 
download.png

Stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid

Zorgboerderij De Paalse Hoeve  is aangesloten bij stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ). SZZ is de zorgaanbieder. De zorg wordt verleend door de aangesloten zorgboerderijen. SZZ adviseert de zorgboerderijen en controleert of er voldaan wordt aan de eisen omtrent de zorgverlening.

Door het accorderen van het zorgplan door de deelnemer, tekent men gelijktijdig voor de overeenkomst met SZZ en zorgboerderij Landleven. Bij aanvang van de zorg zullen de voorwaarden van SZZ op papier samen met de informatie gids van de zorgboerderij aan de deelnemer gegeven worden.

Indien vergoeding van de zorg niet via het zorgloket van SZZ gaat, (bij particuliere facturering) zal er alleen voor de voorwaarden van de zorgboerderij getekend worden, hoewel de zorg op zich ook voldoet aan voorwaarden van SZZ.

De AGB code van SSZ is: 73732508 (Zorg in Natura) 
De AGB code van De Paalse Hoeve voor PBG is: 41789713


Federatie

Voor deelname aan het kwaliteitssysteem is de zorgboerderij aangesloten bij de Federatie Landbouw en zorg. De zorgboerderij is in het bezit van het certificaat ‘kwaliteit zorgboerderijen’.

 
logo-szz.png
 
671a8017.png